Als je eenmaal in de ban bent van de macramé trend, kun je geen genoeg krijgen van het knopen. Op elke hoek zie je hangmanden, windlichtjes, wandkleden of geknoopte tassen. De basis voor verschillende macraméprojecten zijn de afzonderlijke knopen. Beginnend met de eenvoudige weitas- of spiraalknoop tot aan de cordonknoop of de dubbele halve steek, worden al deze knooptechnieken in detail uitgelegd in onze basiscursus knopen.
In principe is het mogelijk om met elk type garen of koord te knopen. Voor sieraden gemaakt van macramé worden vaak katoenen of jute koorden gebruikt. Deze koorden zijn meerdere malen gedraaid en door rafelen of door ze in elkaar te draaien, kunnen coole effecten worden bereikt.
.De garens en koorden zijn verkrijgbaar in vele verschillende diktes, maar het type koord/garen hangt volledig af van de grootte van het knoopidee. Voor grote en omvangrijke projecten zoals wandkleden of hanging baskets is een koord met 4 - 5 mm zeer geschikt. Voor meer delicate projecten zoals droomvangers, windlichtjes of tassen wordt een dunner garen met 2 - 3 mm aanbevolen. Voor de maken van veren is een dikker garen (ca. 4 mm) ook zeer geschikt, dan worden de macramé veren na het rafelen dikker en pluiziger.
De macramétechniek vindt zijn oorsprong in het knopen van armbanden of sleutelhangers. Deze accessoires zijn zeer geschikt om te starten met macramé. Ze maken het leren van de individuele knoopsoorten makkelijker en nemen niet al te veel tijd en geduld in beslag.
Meld u nu aan voor de gratis
Aduis nieuwsbrief en ontvang regelmatig per e-mail nieuwtjes, aanbiedingen en meer
rondom het thema knutselen.