Hier vindt u de basisinstructies voor het maken van kaarsen.
Giet de was in de wassmeltkroes en verwarm deze indirect tot 80-90°C in een warmwaterbad. De juiste temperatuur van de was heeft een belangrijke invloed op een glad kaarsoppervlak en het latere verwijderen van de kaars uit de mal. Was mag nooit direct in een pan worden gesmolten vanwege het brandgevaar.
Roer de waskleur erdoor om de gewenste tint te verkrijgen. Voorzichtig doseren: ongeveer 2 - 4 g kleur voor 1 kg was (kleurtest: giet wat vloeibare was in een bak met koud water). Overdosering kan een negatief effect hebben op het brandgedrag van je kaars. De kleuren kunnen met elkaar gemengd worden.
Maak een dubbele knoop aan het uiteinde van de lont, en knip hem af op de gewenste lengte; een schuine knip maakt het gemakkelijker om de lont in de gietmal te steken. Steek de lont in vanaf de punt en zet hem aan de andere kant van de mal vast met de bijgeleverde naald (duw de naald door de lont). Zorg ervoor dat de dubbele knoop de opening bij de hals van de mal goed afsluit.
Bedek het werkoppervlak! Zorg ervoor dat de mal schoon en droog is bij het gieten. Bereid alleen de hoeveelheid van één kleur die je daarna gaat gebruiken. Controleer de temperatuur van de was met een thermometer. Gebruik heet water om de vorm schoon te maken en wrijf hem daarna uit met een droge doek of keukenpapier.
Niet inslikken. Buiten bereik van kinderen bewaren, bevat kleine onderdelen. Alleen gebruiken onder toezicht van een volwassene. Direct smelten van de was in een steelpan of op open vuur is brandgevaarlijk. Wasdamp kan ontbranden boven 180°C. Laat kaarsen nooit zonder toezicht branden.
Volg Aduis nu - Klik hier en ontvang de nieuwste informatie op